Frösådd

Frösådd är ett av mina intressen. Eftersom jag bor i hus med tillgång till olika temperaturer, extraljus så börjar jag säsongen tidigt, redan i början på januari. Mestadels så blir det perenner jag sår, eftersom det är det jag samlar på ute i trädgården...ju mer ovanliga desto bättre.

Jag tänkte berätta om hur jag gör då jag sår perenner.
Jag vill då också passa på att tacka till de duktiga personerna på forumen som har lärt mig om frösådd.

Perenner kan behöva ha en period på varmt, växelvis varmt/kallt eller kallt för att gro. De två sistnämda kan kallas att fröna behöver stratifieras.Dessutom kan vissa frön vara hårda,som då behöver sandpappras och kanske lite blötläggning något dygn.
Gibbelerinsyra/Ga:3finns att köpa utomlands som kan användas för att häva frövilan.

Jag börjar med att kolla om det är varmgroende frön som jag ska så.Om det är fallet börjar jag att så omkring feb/mars.
Behöver dom kyla eller jag är osäker börjar jag oftast i jan.med att så i sålåda och ev. i papper/"stjärtlapp".
Om fröna ska behandlas gör jag det ,annars börjar jag med att fylla en sålåda med såjord. Sedan strör jag ut fröna jämt på ytan.Om jag täcker fröna gör jag det oftast med vermikulit som är lite luftigare.Skriver med blyerts på avklippta persienner eller glasspinnar och täcker sedan med plast så att fröna inte torkar ut.

 

En del frön behöver en period på ca. 2månader med varmt/kallt/varmt.Andra med kallt/varmt.Den sistnämnda vanligare.Efter att sådden har stått något dygn i rumstemperatur och dragit upp vatten ställer jag ut dom i frigolitlådor under snön.Där får dom stå,antingen till våren eller till mars om jag tar in dom för grodd under lysrör.
 

"Stjärtlappsmetoden" prövade jag lite säsongen -04/-05 och tycker att den är smidig för de lite större/svårflörtade sorterna.
Det går ut på att fukta kraftigt, hållbart papper,lägga i fröna och vika ihop 2ggr.Sedan sätter man den i en plastpåse, märker namnet och stänger igen. Om sorten behöver kylas lägger jag den i kylskåpet och tittar till då och då. Efter ett antal veckor tar jag ut påsen ur kylen,väntar och ser om det kommer ut grodd (vissa frön kan gro i kylen).
Sedan är det bara till att plantera i såjord, men man får vara försiktig så inte grodden skadas.

Då plantorna har växt och fått mer än 2 riktiga bladpar, brukar jag omskola (plantera om) dom.Det gör jag med plantjord.
Är det många av varje sort, brukar jag fuska och sätta några i varje låda, annars planterar jag en och en i 8-9 cm krukor.
För att inte plantorna ska bli för gängliga har jag sådan tur att jag har utrymmen som håller lägre temperatur än ca 20 grader, så dit placerar jag plantorna.
Jag använder både 400w högtrycksnatrium och armaturer med dagsljuslysrör, det hjälper också till att göra plantorna mer knubbiga.

En sida jag ofta återvänder till om det gäller att kolla hur olika sorter ska sås är denna tomclothier.hort.net/